maanantai 16. joulukuuta 2013

Kivennäisaineen ja hivenaineen ero

Kivennäisaine on ruoan mukana saatava alkuaine.
Kivennäisaineet ovat ne alkuaineet, jotka jäävät tuhkaan,
kun esimerkiksi kudos tai ruoka poltetaan.

Kivennäisaineet jaetaan makrokivennäisaineisiin ja mikrokivennäisaineisiin.
 Hivenaineet kuuluvat mikrokivennäisiin.

Ihmiskeho tarvitsee eri arvioiden mukaan 12–16:ta eri kivennäisainetta ravinnosta, kolmenlaisiin tehtäviin:
  1. Kudosten rakennusaineiksi (kalsium, fosfori, magnesium ja rikki)
  2. Kudosten ja kudosnesteen osmoottisen paineen (solujännite) ja kalvojen läpäisyvyyden säätelyyn (natrium, kalium, kloori, kalsium ja magnesium)
  3. Katalyyteiksi entsyymi- ja hormonisäätelyyn (rauta, koboltti, sinkki, mangaani, molybdeeni ja seleeni)
Makrokivennäisten tarve on yli 100 mg päivässä
Ca, P, Na, K, Cl, S.

Hivenaineiden tarve on alle 100 mg päivässä.
Cr, Co, Cu, F, I, Mg, Mo, Zn, Si, Sn

Hivenaine on elimistölle tarpeellinen alkuaine, jota on elimistössä vähemmän kuin 0,01% kudoksen kuivapainosta.

Eli hivenaine on kivennäisaine, mikrokivennäisaine.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti